Sanna Hirvaskari

04.06.2024

Tämä ei ollut vielä tässä – Sanna Hirvaskari tuo tanssin säihkettä ja energiaa tapahtumiin

Sanna Hirvaskari on tanssinut lapsesta saakka. Hänen lapsuutensa Raahessa ei ollut loputtomasti vaihtoehtoja, jos halusi harrastaa kilpailumielessä. Sannan ystävä harrasti kilpatanssia, ja niin Sannakin päätyi Raahen Rytmikkäisiin, ja tanssi vei hänet nopeasti mennessään.

Ammatti tanssista tuli myös puolivahingossa. Sannan piti suunnata lukemaan kemiaa tai biologiaa, mutta kun hänen tanssiparinsa ehdotti kirjoitusten jälkeen Oulun ammattikorkeakoulun uudistunutta tanssinopettajakoulutusta, ajatus päivittäisestä treenaamisesta ja tanssimisesta oman parin kanssa sai hänen päänsä kääntymään. Koko opiskeluajan hän ajatteli, ettei hänestä tule tanssinopettajaa, vaan intohimo kohdistui enemmän liikkeen tuottamiseen, lavalla esiintymiseen ja kilpailuihin. Hän pääsi toteuttamaan itseään kilpatanssin lisäksi latino show:n puolella sekä teatterin lavalla erilaisten proggisten parissa. Opintojen ohella hän opetti tanssia Kokkolassa, Ylivieskassa, Oulussa, Keminmaalla. Valmistumisen jälkeen opetuspaikkoja oli jo ympäri Suomen, ja suunta oli selvä: tanssijoiden opettaminen ja ohjaaminen oli se, mitä Sanna halusi tehdä työkseen.

"Voi, kun ihmiset pääsisivät tanssimaan päivälläkin!"

Sanna Hirvaskarilla on yleensä monta rautaa tulessa. Tällä hetkellä hän tekee juontokeikkoja muun muassa erilaisissa gaaloissa ja keskustelutilaisuuksissa. Tanssin puolella hänen päivänsä koostuvat valmennuksesta, kisa- ja näytöstapahtumien järjestelyistä, koreografioiden tekemisestä ja hiomisesta sekä monipuolisista tehtävistä oman seuran parissa.

Jos Sanna saisi muuttaa jotain alallaan, hän muokkaisi aikatauluja tasaisemmiksi ja joustavammiksi siten, ettei kaikki tekeminen aina painottuisi iltaan. Hän uskoo, että työ tehostuisi ja elämänlaatu parantuisi, jos ihmiset kävisivät "toisessa maailmassa" työpäivän ohessa tai kesken koulupäivän ja sitten palaisivat työpöydän ääreen takaisin uudella energialla.

Hänen omat päivänsä alkavat lasten aikataulujen mukaan normaalisti aamulla, jonka jälkeen hän istuu päivän koneella tehden töitä ja illaksi lähtee opettamaan ja valmentamaan. Lisäksi viikonloput ovat hänelle työaikaa.

– Ei tässä itse jouda juurikaan harrastamaan. Kuntosalilla yritän ehtiä käymään, jotta kroppa pysyy kasassa. Monesti menee siihen, että liike tulee siellä opettamisen ohessa.

Sanna on joutunut muistuttamaan itseään välillä, että harrastusten ei tarvitse olla aikaa vieviä ja päivittäisiä, vaan ne voivat olla oikeastaan mitä tahansa, vaikka keikoilla käymistä.

Televisiosta suunta uralle

Sanna Hirvaskarin tarinaa ei voi kertoa ilman, että mainitsee Tanssii tähtien kanssa -kilpailun, johon hän osallistui tanssinopettajana kolmen kauden ajan. Tomi Metsäkedon kanssa tanssittu kausi toi Sannalle jopa kilpailun voiton.

– Se aika oli merkittävää urallani, sillä se avasi monta ovea ja sain tehdä työtehtäviä, joista en siihen mennessä ollut edes uskaltanut haaveilla. Se oli todella hauskaa aikaa ja sisälsi paljon uuden opettelua. Tuon ajanjakson vaikutukset tuntuvat yhä. Juontokeikkoja en esimerkiksi tekisi ilman TTK-aikaa.

Toinen elämää järisyttänyt asia on lapset, joita Sannalla on kaksi.

– Tässä on nyt 12 vuotta opeteltu olemaan vanhempia.

Sanna Hirvaskari kokee, että tanssista ja kilpailutaustasta on paljon hyötyä juontohommissa ja lavaesiintymisessä.

– Juontaminen ei kauheasti eroa tanssista, sillä juontaminen on esiintymistä siinä missä tanssikin. On kiinnitettävä huomiota kehonkieleen, siihen, miten kulkee ja kävelee, miten puhuu, millaisilla äänenpainoilla puhuu ja mitä haluaa korostaa.

Juontokeikoista hänen suosikkejaan ovat isot tapahtumat, joissa on juhlallinen tunnelma.

Vastapainona hän nauttii myös rennommista tapahtumista, joihin on tultu viettämään mukavaa iltaa ja joissa tunnelma on jutustelevampi.

– On ihanaa pistää vähän parempaa iltapukua päälle ja se gaala-maailma on kuitenkin enemmän sitä mistä olen tullut. Sieltä, missä mietitään kaikki viimeisen päälle ja on juhlallisempaa kuin normaalisti treeneissä. Mutta molempi parempi, on kiva kun on vaihtelua.

Yleisö on tärkeä osa juontamista Sannalle. Korona-aikaan yleistynyt pelkälle kameralle puhuminen ei ole hänen lempipuuhaansa, vaan Sannalle on tärkeää, että tapahtumassa on ihmisiä, joille puheen voi kohdistaa.

Inspiraation jakamista kollegoiden kanssa

Kun työ alkaa puuduttaa Sanna Hirvaskaria, hän tietää, että on aika irrottautua ja lähteä jonnekin, missä voi jakaa ajatuksiaan kollegoiden kanssa ja inspiroitua. Hän saa voimaa siitä, että voi vaihtaa ajatuksia ja saa tukea omille mietinnöilleen. Siksi hän käy tasaisin väliajoin tekemässä koulutusreissuja muiden tanssijoiden kanssa.

– Haluan huomata, että eihän tää ole hassumpaa. Siitä saa uutta intoa.

"Kiitos, kun olet siinä ja olet uskonut minuun" on sellainen oppilailta ja valmennettavilta saatu palaute, joka saa Sannan jatkamaan ja yrittämään entistä enemmän. Eräskin 17-vuotias oppilas huomasi, että hän on käynyt Sannan tunneilla kolmivuotiaasta saakka. Sanna taputtaa itseään olalle siitä, että hän on tehnyt samojen ihmisten kanssa pitkäjänteisesti töitä vuosikausia.

– Minun ei tarvitse hakea inspiraatiota vaihtamalla ihmisiä tai paikkoja.

Tämä ei ollut vielä tässä

Sannaa inspiroi ajatus siitä, ettei elämässä koskaan tule valmiiksi. Hän saa energiaa ja voimaa siitä, että aina voi oppia uutta ja eteen tulee mielenkiintoisia projekteja.

– Tämä ei ollut vielä tässä, vaan tämä on matka, joka muuttuu koko ajan.

Hän tuntee muuttaneensa muotoaan monta kertaa, ensin tanssin harrastajasta ammattilaiseksi ja valmentajaksi, siitä juontajaksi ja nyt hän on valmis ottamaan lisää uusia askeleita. Valmentaminen pysynee hänen elämässään aina, mutta Sanna haluaisi olla tulevaisuudessa enemmän mahdollistamassa ja organisoimassa asioita tuotannoissa ja tapahtumissa taustahenkilönä ja -vaikuttajana. Hän haluaisi saada pään sisäisen ideapankkinsa töihin.

– Ajatukseni ovat aika lennokkaita, ja minun on itsekin välillä hankala pysyä perässä siinä, mikä kaikki on mahdollista ja mitä kannattaisi tehdä seuraavaksi. Olisi mahtavaa päästä toteuttamaan tätä ajatusten kirjoa siten, että siitä hyötyisivät kaikki, myös esiintyjät ja tanssijat.

Suuri yleisö näkee Sanna Hirvaskarin tanssija/tanssinopettaja Sanna Hirvaskarina, mutta hän itse toivoo, että tulevaisuudessa hänet nähdään myös tuottajana ja tekijänä, juontajana ja esiintymisvalmentajana mitä erilaisimmissa projekteissa.

Etpä ehkä muuten tiennyt, että Sanna leipoo sämpylöitä ollessaan stressaantunut ja ne ovat hänen poikansa mielestä aivan maailman parhaita. =)