Samba La Fuente
Samba La Fuente tuo tanssin lumoa pohjoiseen
Kemissä, kaukana samban synnyinmaasta Brasiliasta, on viimeisen kolmentoista vuoden ajan voinut kuulla sambarytmien kaikuvan. Tämän ilmiön takana on nainen, jonka intohimo ja päättäväisyys ovat tuoneet karnevaalisamban kylmän pohjolan sydämeen.
Helvi Seppälän matka samban parissa alkoi Sambic-tanssiliikunnasta, josta se nopeasti kasvoi omaksi, erilliseksi lajikseen paikallisen yhdistyksen ja opiston tunneilla.
Alkuvaiheissa opettaminen oli kuin aarteenetsintää: tietoa ja oppimateriaaleja piti "kaivaa" käytännössä tyhjästä. Seppälä ei kuitenkaan antanut periksi ja hän kaivoi tietoa ja samalla raivasi tietä samballe Pohjois-Suomessa. Nykyään homma on tehty helpommaksi, sillä nykyaikana tieto on helpommin saavutettavissa etätuntien, live-lähetysten ja sosiaalisen median kuten Instagramin kautta, ja se auttaa pysymään ajan tasalla samban maailmassa.
Samba La Fuenten synty
Seppälä perusti yli kymmenen vuotta sitten Samba La Fuente -esiintymisryhmän, jonka intohimoinen koreografi ja vetäjä hän on ollut alusta asti. Ryhmä koostuu esiintymishaluisista ihmisistä, mutta vuosien varrella jäseniä on tullut ja mennyt, mikä on tyypillistä omistautumista ja jatkuvaa harjoittelua vaativalle haastavalle tanssilajille. Tästä huolimatta esiintymisiä on kertynyt runsaasti, ja samba-asut – esiintyjien a ja o – ovat kehittyneet alkeellisista, itse tehdyistä päähineistä nykyaikaisten, helposti saatavien asusteiden ja selkeiden ohjeiden myötä.
Tärkeä osa samban leviämistä ja kehitystä ovat olleet erilaiset workshopit, lyhytkurssit ja pidemmät kurssit, jotka ovat toimineet kanavana uusille innokkaille esiintyjille. Samba La Fuenten lisäksi Seppälä luotsaa aikuisemmille tarkoitettua Samba Carismaa sekä Kivalo-opiston oppilasryhmää. Hän tarjoaa myös henkilökohtaista valmennusta.
Vaikka samba on vaativa laji, se on myös palkitseva laji. Samba tuo yhteen ihmisiä, jotka jakavat saman intohimon tähänenergiseen ja eloisaan tanssiin.